Błonnik pokarmowy to bardzo cenne roślinne włókno roślinne, o którym często się zapomina. A szkoda, bo mimo to, że nie podlega trawieniu, to ma duży wpływ na funkcjonuje układu pokarmowego. Warto włączać go do diety, zarówno w formie suplementów, jak i naturalnie, szukając jego źródeł w różnych produktach.
Błonnik pokarmowy – dlaczego jest tak ważny?
W błonniku znajdują się m.in. takie cenne składniki, jak celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyna, gumy i śluzy. Dzięki tym niepozornym małym ziarenkom układ pokarmowy człowieka działa sprawniej. Dzieje się to za przyczyną wiązania przez błonnik dużych ilości wody oraz wsparcia produkcji śliny i soków żołądkowych. Pokarm trawiony jest wolniej, ale też sprawniej, ponieważ praca jelit zostaje ulepszona. Dzięki temu także komórki organizmu są zaopatrzone w potrzebne składniki odżywcze. Co więcej, zahamowane zostaje uczucie łaknienia, ponieważ spożywany pokarm pęcznieje, dzięki tworzeniu przez błonnik pokarmowy lepkiego żelu w środowisku wodnym jelita cienkiego. Dla tej właściwości błonnika chętnie sięgają po niego osoby chcące zgubić kilka kilogramów. Trzeba też podkreślić, że jego ziarenka są pożywką dla flory bakteryjnej jelit, która wytwarza biotynę oraz witaminę K. Organizm, w którym nie brakuje błonnika, staje się bardziej odporny na wirusy i bakterie, dlatego warto wprowadzać go do jadłospisu także małych dzieci, które nie tylko częściej chorują, ale też borykają się z dolegliwością układu pokarmowego.
W jakich produktach kryje się błonnik pokarmowy?
Nie tylko suplementy z apteki, ale też naturalne źródła błonnika są mocno wskazane. To cenne włókno roślinne znajduje się m.in. w białej fasoli, ale też w groszku i brukselce. Nie brakuje go także mało w korzeniu selera, marchewce i kalafiorze. Małym dzieciom można przygotowywać na bazie ww. składników pyszne zdrowe dania, np. w formie przecierów lub soków. Trzeba pamiętać o tym, że obróbka termiczna powoduje pewną stratę wartości odżywczej, dlatego najlepiej przyrządzać dania na parze. Błonnik pokarmowy występuje też w bananach, marchwi, dyni, burakach, pysznych ciasteczkach owsianych, otrębach i migdałach. Trzeba pamiętać, aby suplementację błonnika łączyć zawsze z przyjmowaniem większej ilości wody. Jeśli organizm nie będzie odpowiednio nawodniony, wtedy może dochodzić do zaparć.
Przygotowywanie smacznych dan, koktajli i sałatek z produktów bogatych w błonnik stanie się przyjemnością nie tylko dla kubków smakowych, ale też wesprze układ pokarmowy. Oprócz tego organizm zostanie wzmocniony, co na czas jesienno-zimowych chłodów jest kluczową sprawą.
Comments