Zdrowie

Dlaczego olej tłoczony na zimno jest zdrowszy?

0
Dlaczego olej tłoczony na zimno jest zdrowszy?

Nastąpiły czasy, w których człowiek przykłada dużą uwagę na to, jaki tryb życia prowadzi oraz na sposoby polepszenia poziomu swojego zdrowia. Bez wątpienia niebagatelny wpływ na organizm oraz samopoczucie ma żywienie. W związku z tym produkty pochodzenia naturalnego cieszą się coraz to większym zainteresowaniem. Sprawa tyczy się również tłuszczy, a wyciskarka do oleju to urządzenie, które w znacznym stopniu może pośrednio wpłynąć na zdrowie. Dlaczego oleje tłoczone na zimno powinny stanowić nieodłączny element diety?

Kiedy można stwierdzić, że olej jest tłoczony na zimno?

Tłoczenie oleju na zimno jest naturalną i najstarszą metodą jego pozyskiwania. Dzięki wykorzystaniu mechanicznych procesów można otrzymać olej z nasion i owoców roślin oleistych. Co więcej, można to wykonać w domu — wystarczy zaopatrzyć się w urządzenie, jakim jest wyciskarka do oleju. Cały proces odbywa się bez konieczności zastosowania wysokiej temperatury, czy też rozpuszczalników. Produkcja takiego oleju opiera się o wykorzystanie specjalnych pras ślimakowych. Temperatura oleju na wyjściu nie jest większa niż 50 stopni Celsjusza. Po wytłoczeniu następuje oczyszczenie olejów. Obowiązujące obecnie standardy określają, iż cały ten proces powinien odbywać się również przy zastosowaniu procesów mechanicznych. Wśród nich wyróżnić można wypłukiwanie wodą, wirowanie, filtrację lub sedymentację. W konsekwencji taki produkt zachowuje swoje unikalne walory smakowe oraz korzystne dla zdrowia właściwości. Oleje tłoczone na zimno cechują się bogactwem smaków i zapachów, które świetnie podkreślają spożywane dania.

Wyciskarka do oleju gwarancją zdrowia — poznaj korzystny wpływ oleju tłoczonego na zimno

Dużą zaletą pozyskiwania oleju przy pomocy mechanicznych metod jest otrzymanie produktu, który bogaty jest w mnóstwo cennych pod względem żywieniowym składników. Chodzi przede wszystkim o sterole, tokoferole, karotenoidy oraz fosfolipidy, które wykazują właściwości przeciwutleniające. W pewnej części są one niszczone w trakcie procesu przemysłowej rafinacji. Oleje tłoczone na zimno cechują się zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, włączając w to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo ważnym elementem jest zawartość kwasów omega-3 oraz omega-6, które powinny być dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem, gdyż nie posiada on zdolności do wytwarzania ich w samodzielny sposób. Kwasy tłuszczowe roślinne są dla człowieka bardziej cenne w porównaniu z tymi pochodzenia zwierzęcego. Jest to efektem tego, iż wśród tłuszczów zwierzęcych można spotkać przede wszystkim tłuszcze nasycone. Mają one zdolność do niekorzystnego oddziaływania na organizm. Dobroczynny wpływ na zdrowie wynika również z jakości oleju, który został zastosowany do produkcji surowca, jak i również od warunków jego uprawy, sposobu zbioru, czyszczenia i właściwego przechowywania.

Najlepszej jakości olej uzyskuje się z nasion niezniszczonych, czystych i dojrzałych. Najlepiej, aby były to uprawy ekologiczne lub samodzielne wytworzenie tego produktu w domu przy pomocy wyciskarka do olejów.

Wygodne karmienie niemowlaka — co warto wiedzieć?

Previous article

Stroje sportowe dla dzieci -z jakich dzianin powinny być uszyte?

Next article

You may also like

You may also like

More in Zdrowie

Comments

Comments are closed.